Pesticide Risk Reduction Programme - Ethiopia

Aim workshop and programme

Paulien Adriaanse (Alterra)

joint collaborative programme on pesticide registration and post-registration













- Prioritise surface water protection goals of Nov 11
- Select scenarios for use in registration procedure
- Define and prioritise groundwater protection goals
- Select scenarios
- Alterra prepared this process, but Ethiopian knowledge and input in discussions is crucial to go forward (e.g. crops and agronomics, water use practices, pesticide applications)





Environmental Risk Assessment: Workshop on Surface water and groundwater scenario development 5-9 November 2012, Wageningen, The Netherlands

Venue: Alterra

Date	Time	Activity	Responsible person
Pesticide Risk R	eduction Progran	mme –Ethiopia, Work package B2.1	
Monday 5 Nov		GENERAL	
	9.00-9.10	Welcome, introduction to each other	Paulien
	9.10-9.20	Short introduction to PRRP and WP B2.1	Alemayehu
	9.20-9.30	Outline and aim of this workshop	Paulien
		ENVIRONMENTAL RISK ASSESSMENT	
10 min	9.40-9.50	Principles of ERA and role of scenarios	Paulien
30 min	9.50-10.20	Principles of tiered approach in ERA	Mechteld
	10.20-11.00	Group picture and COFFEE BREAK	All
	10.20-11.00	Group picture and COLLEDNEAN	All
		DATA GATHERING	
30 min	11.00-11.30	Inventory of agro-environmental characteristics of Ethiopia (shortened)	Alemayehu
15 min	11.30-11.45	Obtained meteorological data	Mechteld
		SURFACE WATER	
30 min	11.45-12.15	Selected protection goals for sw and their conceptual models (Nov 2011)	Paulien
60 min	12.15-13.15	LUNCH	





60 min	12.15-13.15	LUNCH	
20 min	13.15-14.05	Relevance of sw protection goals for surface waters in Ethiopia, e.g. with pictures	Alemayehu
45 min	14.05-14.50	Scenario zone selection procedure incl discussion	Paulien + all
45 min	14.50-15.35	Analysis of cropping systems and most risky pesticides, incl discussion	John + all
	15.35-16.00	TEA BREAK	
	16.00	END day 1	





Tuesday 6 Nov		CONTINUATION SURFACE WATER	
20 min	9.00-9.20	Summary on selected scenario zones and cropping systems	Mechteld
60 min	9.20-10.20	Characteristics of most important cropping systems, incl discussion	Dereje + all
	10.20-10.50	COFFEE BREAK	
45 min	10.50-11.35	Combining protection goals, scenario zones and cropping systems; priorities setting, incl discussion	Paulien + all
30 min	11.35-12.05	Selected models for sw (spray drift, runoff, fate)	Mechteld
20 min	12.05-12.25	Overview of entry routes of pesticides into sw, e.g. with pictures	Alemayehu
60 min	12.25-13.30	LUNCH	
20 min	13.30-13.50	Overview of application techniques (smallholders and Large Scale Farms), e.g. with pictures	Alemayehu
60 min	13.50-14.50	Vulnerability drivers and development of scenario selection procedure, incl discussion (Ready for use by John, Wed mo)	Paulien + all
30 min	14.50-15.20	TEA BREAK	
	15.20	END day 2	





Wednesday 7 Nov		GROUNDWATER	
45 min	9.00-9.45	Introduction protection goal groundwater	Paulien
30 min	9.45-10.15	Groundwater: drinking water production and pesticides in Ethiopia	Engida
30 min	10.15-10.45	COFFEE BREAK	
20 min	10.45-11.05	Protection goals setting, incl discussion	Paulien + all
45 min	11.05-11.50	Selected model for leaching to gw, first results	John
40 min	11.50-12.30	Combining protection goals with scenario zones, conceptual models, incl discussion	Paulien + all
60 min	12.30-13.30	LUNCH	
45 min	13.30-14.15	Groundwater protection, models, vulnerability drivers and scenario selection procedure	Mechteld
60 min		SURFACE WATER Overview of colored converies priority cotting including section	John - Daylian - all
OU MIII		Overview of selected scenarios, priority setting, incl discussion	John + Paulien + all





Thursday 8 Nov	9.00-12.00	Data requirements with Ctgb	Paulien + Alemayehu +Ctgb
			FREE for others
	13.00-14.30	WP Paul vd Brink with WUR-LEI Financial study	Alemayehu
			FREE for others





Friday 9 Nov		GENERAL	
15 min	10.00-10.15	Importance application pattern for Environmental Risk Assessment	John
45 min	10.15-11.00	Application patterns in Ethiopia (smallholders, vs Large Scale Farms), incl discussion	Alemayehu + all
30 min	11.00-11.30	COFFEE	
		SURFACE WATER	
20 min	11.30-11.50	Overview of priority sw scenarios	Paulien
40 min	11.50-12.30	Parameterization of the sw scenarios (sd entries, modified PRZM and FOCUS_pond scenarios)	Mechteld
30 min	12.00-12.30	How further for sw, distribution of tasks	All
60 min	12.30-14.30	LUNCH	





60 min	12.30-14.30	LUNCH	
		GROUNDWATER	
60 min	13.30-14.30	Overview of selected scenarios, priority setting, incl discussion	Mechteld + all
30 min	14.30-15.00	TEA BREAK	
15 min	15.00-15.15	Overview of priority gw scenarios	Paulien
30 min	15.15-15.45	Parameterization of the gw scenarios	Mechteld
30 min	15.45-16.15	How further for gw, distribution of tasks	All
15 min	16.15-16.30	Closure	Alemayehu
		Visit + dinner in Het Depot, Arboretumlaan 4	17.30 + 18.30







It was a pleasure to have you here, we made good progress and We wish you a safe journey home!



